Presbitérium
Gyülekezet
Haramgszó
Templomunk
Templomunk

Tornyospálca legrégebbi építészeti emléke a mai református templom, amelynek felújítása a 10 évvel ezelőtti régészeti feltárás után elengedhetetlenné vált. Épült a XV. században gótikus stílusban

A református templom az orsó formában kiszélesedő főutcára párhuzamosan épült. Keletelt tengelyű, szentélye tisztán gótikus formájú: kissé összetartó falai a hétszög három oldalával záródnak; kései jellegű, borda nélküli, kétszakaszos keresztboltozatát öt külső, lépcsőzetes sarokpillér támogatja.

Gótikus diadalív választja el az apszist a tágas, hosszúkás, téglány alaprajzú – 12, 5 méter hosszú és 7,5 méter széles – hajótól; a téglából készült épület falában faragott kőkeretes, XV. századi ablakok sorakoznak: három a hajó, három a szentély déli oldalán. Az apszis keleti végfalán egy kis körablak látható, hasonló elhelyezésben a közeli Kisvárda gótikus plébániatemplomának szentélyzáró falában lévő párjához. A bejárat a nyugati oldalon nyílik, a vaskos falú torony alatti átjárón keresztül léphetünk be a gyülekezeti terembe, amely a protestáns egyházi liturgiának megfelelően van berendezve, a nyugati oldalán fakarzattal.

Fejéregyházi Orosz Sámuel prédikátor 1809-ben kelt feljegyzése szerint az azt megelőző években nyugat felé két öllel megtoldották a hajót, 1803-ban kezdték építeni a tornyot, kőből. 1808-ig 14 méter készült el belőle vakolás és meszelés nélkül, még az évben ideiglenesen zsindellyel fedték be. A jelenleg is látható torony sisakostól-gombostól 35 méter magas, s a helytörténeti adatokból következően egy korábban megvolt, fából ácsolt harangtorony helyébe épült a XIX. században (a legrégebbről ismert harangját 1733-ban öntötték). Egy újabb keletű forrás szerint a harangtornyot 1882-ben már újra kellett fedni, majd 1923-ban – egy villámcsapást követően – ismét javításra szorult. A szószék a XIX. század elején készült – hangvetős koronáját 1975-ben cserélték ki újra –, az 1800-as évekből származik a világos színűre festett deszkamennyezet is.

Tornyospálca templomát egészen az 1970-es évekig barokk korinak tartották, az épület értékes középkori részleteit is láthatóvá tevő régészeti feltárás és a korhű helyreállítás is csak nemrégiben, már az új évezredben történt. Ennek nyomán gyarapodtunk egy sokáig rejtőzködő, remek gótikus műemlékkel.

„A mai templom helyén 700 évvel ezelőtt már állt egy templom, amelynek falait a 16. század végén visszabontották, majd gótikus stílusban újra építették. A feltárási munkáktól kezdve az utolsó mozzanatokig, 10 év alatt egyházi támogatásból és pályázati pénzekből, mintegy 60 millió forintból újult meg a templom.”

Szántó József
Lelkipásztor